Lehed

esmaspäev, 28. september 2009

Lihtsad viineripirukad



Leidsin Liiz17 blogist sellise mõnusa retsepti. Tulemuseks väga armsad pirukad, mis maitsevad nii suurtele-kui väikestele:).

Vaja läheb:
500 g pärmi-lehtaigent
500 g viinereid (olen kasutanud Rakvere viinereid, kuid ka Rannamõisa kalkunikintsulihast kabanosse)
muna peale määrimiseks

Lõika pärmi-lehttaignast 0,5 cm paksused pikad ribad ja keera need ümber viineri nii, et keerud ei ületaks eelmist keerdu, vaid oleks külg külje kõrval. Määri pealt lahtiklopitud munaga.


laupäev, 26. september 2009

Kirju koer


Kirju koer on kirjeldamatult maitsev ja otse loomulikult ülim kaloripomm. Aga who cares:P Viimane kord tegin sünnipäevaks topeltkoguse, selle pärast on pildil kaks koera:D

Vaja läheb:
~600 g küpsiseid (3 pakki)
150 - 200 g haput marmelaadi (võib kasutada ka marmelaadi komme, eriti head on Kalevi kirsi kommid)
100 g tumedat šokolaadi
200 g võid
mandleid
1 purk kondenspiima (suhkruta)
2 spl kakaod

Pudista küpsised pisikesteks tükkideks. Lisa küpsistele purustatud mandlid, šokolaaditükikesed (lõikasin noaga) ja marmelaadi tükikesed. Sulata või, lisa sellele kondenspiim ja kakao. Lisa või-kakao segu küpsisesegule ja sega korralikult läbi. Laota toidukile peale piklik koera vorst:) ja aseta see mõneks tunniks külmkappi. Kui tahad kiiremini süüa seda, siis pane sügavkülma mõneks ajaks. Head maiustamist!

Mõnusad kaneeliküpsised



Tõeliselt mõnusad krõmpsud küpsised, maitsevad eriti hästi külma piimaga! Retsept on pärit Pereköögist.

~ 50 küpsist

Vaja läheb:
330 g jahu (5,5 dl)
75 g kartulijahu (1 dl)
90 g tuhksuhkrut (1,5 dl)
300 g külma võid
0,5-1 spl vett

Kaunistuseks:
1 muna
4 spl suhkrut
2 tl kaneeli

Sega omavahel jahu, kartulitärklis ning tuhksuhkur. Lõika või kuubikuteks ja näpi jahusegusse. Vala peale vesi ning töötle taignaks. NB! Sega nii palju, et kõik oleks segamini, aga mitte rohkem. Lase 1 tund külmas seista. Pane ahi 175 kraadi juurde sooja.

Sega suhkur kaneeliga. Rulli näppude vahel taignast väikesed pallid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta kahvliga madalaks. Määri lahtiklopitud munaga ja puista üle suhkru-kaneeliseguga. Küpseta 10 minutit või kuni küpsised saavad kauni värvi.


Broilerimaksapasteet


Retsept on pärit Pere ja Kodu lisast Pereköök. Muutsin seda veidi oma maitse järgi. Pasteet on meeldivalt mahe ja seda on imekerge valmistada. Maitseb eriti hästi röstsaiaga.

Vaja läheb:
500 g broilerimaksa
110 g peekonit või sinki
150-200 g toasooja võid
1 sibul
1 porgand
1 väikese sidruni mahl (või törts konjakit)
soola ja pipart

Loputa maks külma vee all. Puhasta kelmetest ja tükelda. Kuumuta pann, lisa 50 g võid ja pruunista tükeldatud peekon (ise kasutasin peekonit) või sink. Lisa riivitud porgand ja peeneks hakitud sibul ning prae seni, kuni sibul on klaasjas. Tõsta kõrvale ning prae kiirelt tükeldatud maks. Lisa eelnevalt kõrvale pandud köögiviljad ja peekon. Lisa sidruni mahl või konjaki törts, sool ja must pipar ning prae mõned minutid. Jälgi, et maks üle ei küpseks. Pane maks kaussi ja lase 5 minutit seista.

Püreesta maks saumikseriga (võid veel läbi sõela ka hõõruda) ja lisa pehme või ning sega korralikult läbi. Maitsesta vajadusel veel soolaga. Vala vormi ja jäta jahtuma.

Õunamoos



Hiljuti tõi Marii enda tehtud õunamoosi meile ja see oli lihtsalt üle mõistuse hea. Mõtlesin siis ka ise moosi tegemise ära proovida. Eelnevalt on minu moosi valmistamised piirdunud toormoosiga. Tegin siis kaks varianti moosist - kaneeli ja piparmündiga. Minule maitses kaneeliga variant rohkem. Piparmündine moos läks aga lasteaias laadale. Retsepti leidsin Pereköögist.

Vaja läheb:
1 kg hapukaid õunu
0,5-1 dl vett
7-9 dl suhkrut 1 kg moosile
2 sl värsket piparmünti (või kaneeli)

Pese, puhasta ja tükelda õunad. Seejärel pane veega potti ja keeda kaane all vaiksel tulel pehmeks, sega aeg ajalt. Kui soovid, siis püreesta saumikseriga (mina püüreestasin). Lisa suhkur ja hakitud piparmünt (või/ja kaneel). Keeda vaiksel tulel 10-15 minutit. Tõsta keedis puhastesse kuumadesse purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas.

esmaspäev, 7. september 2009

Õuna mandli rullid


Vaja läheb:
25 g pärmi
0,25 dl käesooja vett
50 g võid
1,5 dl piima
näpuotsatäis soola
0,5 dl suhkrut
umbes 6 dl jahu

Täidis:
õunu
purustatud mandleid
suhkrut
võid
kaneeli

Peale määrimiseks

muna ja vett

Lahusta pärm soojas vees. Sulata või väikeses kausis ja lisa pärmile. Vala juurde toasoe piim ja sega juurde sool ja suhkur. Sõtku vähehaaval juurde jahu, kuni saad ühtlase taigna. Sõtkuda tasuks päris korralikult, et pärm elu sisse saaks:). Kata taignakauss rätikuga ja lase soojas kohas umbes tund aega kerkida.

Samal ajal koori ja puhasta õunad ning tükeldasin need pisikesteks tükkideks (võib ka riivida). Purusta mandlid köögikombainis (kui seda pole, siis saab hakkama ka lihahaamriga).

Kui taigen on kerkinud, rulli see ristküliku kujuliseks. Määri taigen võiga kokku ning raputa peale korralikult suhkrut ja kaneeli. Seejärel puista peale õunatükid ja mandlipuru. Rulli kokku ning lõika ~2cm paksusteks ketasteks. Pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase veel 15 min kerkida. Määri pealt muna-vee seguga. Küpseta 200 kraadises ahjus ~10-15 minutit. Serveeri külma piimaga

A`la möögen :D


Kooliaasta alguse puhul toimus meil töö juures koosolek ja sel aastal jätkati traditsiooni, kus igaüks toob kaasa midagi oma ja hääd. Mina tegin tol päeval tosca kooki Silja tellimusel. Üks töökaaslane tõi aga ühte mõnusat möögenit, mis tuletas mulle meelde vanaema tehtut kunagi lapsepõlves. Ma ei teagi, miks ta enam seda ei tee. Igatahes jõudsin otsusele, et teen seda ise. Tulemus on igatahes super. Kogustega on natuke keeruline, kuna panin koguseid suht silma ja tunde järgi.

Vaja läheb:
1 suvikõrvits
~5 tomatit
2 punast paprikat
2 porgandit
sibul
4-5 küüslauguküünt
soola
pipart
1 spl punase veiniäädikat
natuke tomatikastet

Tükelda sibul ja küüslauk ning pruunista need pannil. Koori suvikõrvits ja lõika kuubikuteks. Tükelda tomat. (Mina ei koorinud seda). Puhasta ja tükelda paprika. Lõika porgand pisikesteks tükkideks. Pane kõik potti ja vala veidi vett peale. Lisa sibul ja küüslauk ning maitsesta soola ja pipraga. Hauta umbes tund aega ning lisa siis äädikas ja tomatikaste. Hauta veel umbes tund aega.

Kui tahad salatit hoiustada, siis vala kogu see tulemus purki*.
* Pese purgid hoolikalt pesuvahendiga puhtaks ning loputa võimalikult kuuma ja rohke veega. Seejärel tõsta purgid kaheks minutiks mikrolaineahju. Lase potis vesi keema ning kuumuta kaaned läbi. See võtab mõne minuti. Seejärel vala salat purki ja kaaneta korralikult. Minul säilivad salatid jm hoidised selle meetodi juures väga hästi.

Mina panin saadud salati kahte purki, kuid esimene on peaaegu otsas, seega usun, et minul rändab see möögen lähi ajal nagu võluväel kõhtu. Mulle maitseb möögen külmalt ning ta sobib eriti hästi liha kõrvale.