Lehed

teisipäev, 10. mai 2011

Sidruni beseekook


Tegin emadepäeval lihtsat, kuid üllatavalt väga head kooki. Miks üllatavalt? Selle pärast, et ma pole kunagi eriline sidruni ja veel enam beseekookide sõber olnud. Selle koogiga läks seekord teisiti. See kukkus täitsa hästi välja ja usun, et teen seda ka mõni teine kord veel. Retsept on pärit siit.


Põhi
100 g võid
150 g jahu 2,5dl)
2 spl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
2-3 spl vett

Täidis
1,5 dl vett
125 g suhkrut (1,5dl)
2 spl nisujahu
25 g margariini või võid
1 sidruni mahl ja riivitud koor
4 munakollast

Besee
4 munavalget
125 g suhkrut (1,5dl)

Põhja jaoks sega pehme või käsitsi ülejäänud ainetega. Lisa vesi ja töötle taigen ühtlaseks (tegin seda kätega). Vooderda 24cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga ning suru taigen vormi põhja ja äärtesse 2-3 cm kõrguselt.Tõsta taigen 15 minutiks külmkappi tahenema. Torka taigen kahvliga läbi ja küpseta koogipõhja umbes 15 minutit 200 kraadi juures (ilma pöördõhuta) ahju allosas.

Kuni põhi ahjus on, valmista täidis ja besee. Täidise jaoks mõõda ained kastrulisse ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb ja hakkab kergelt mullitama. Besee jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks. Suhkur lisa siis, kui munavalged on kergelt vahus. Suhkur lisa vähehaaval ja edasi vahustamist jätkates.

Võta koogipõhi ahjust välja ja vala täidis põhjale.Määri besee täidise peale. (Tegin lusika abil beseevahu tipuliseks.)

Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helepruun.

Kook maitseb eriti hästi täiesti jahtunult. Mulle meeldis ka veidike külmkapis seisnuna.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar