Lehed

kolmapäev, 17. august 2011

Ciabatta, tomati bruchetta ja maitsevõi


Täna valmisid mu esimesed ciabattad. Ciabatta on Itaalia valge leib. Retsept Qsti blogist. Küpsetama aga pani mind neid hoopis teine blogipostitus tomati bruchettadest. Need nägid nii võrratud välja ja kuna Katri varustas eile mind tomatitega, siis oli tänane köögikatsetus paigas:). Samas aga ei saanud ma kuidagi üle sellest, et teha ka maitsevõid, mille retsepti leidsin siit. Nii bruchettad, kui ka ciabatta maitsevõiga maitsesid ülihästi. Degusteerijateks olid seekord naabrid, kes kiitsid maitsevõid väga.

Ciabattad (2 pätsi):
5 dl külma vett
25 g pärmi
2 tl soola
50 g rukkijahu
~ 600 g nisujahu
2 spl oliivõli
1 spl heledat suhkrusiirupit (DanSukker)

Lahusta pärm soolaga vedelaks. Lisa juurde vesi ning 300 g nisujahu. Seejärel lisa rukkijahu, õli ning suhkrusiirup. Seejärel lisa ülejäänud nisujahu ja sõtku taigen korralikult läbi. Taigen peab jääma võimalikult pehme. Puista taignapallile jahu, kata kauss rätikuga ning tõsta sooja kohta kerkima umbes 1,5-2 tunniks.

Seejärel kummuta taigen jahusele tööpinnale ja sõtku läbi. Jaga taigen pooleks ning vormi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kaks piklikku pätsi. Kata rätikuga ja lase veel poole tundi kerkida.

Enne, kui ahju sisse lülitad, pane ahju põhja kuumuskindla anumaga vett. Küpseta 200 kraadises ahjus (pöördõhuga) 20 minutit.

Lase ciabattal lahtiselt jahtuda, siis saad krõbedama kooriku. Ciabatta maitseb eriti hästi samal päeval.

Tomatibruchetta:
6 viilu ciabattat
2 suuremat küpset tomatit
2-3 küüslauguküünt
peotäis basiilikulehti
oliiviõli
meresoola ja musta pipart

Rösti ciabatta viile 200 kraadises ahjus (pöördõhuga) mõned minutid, nii et saia pealispind muutub kuivaks ja krõbedaks (ära liiga kaua rösti, muidu on tulemuseks kuivikud).

Hõõru röstitud saiaviile korralikult ja tugevasti pooleks lõigatud küüslauguküüntega. Haki tomatid väikesteks tükkideks ja hoia mõned minutid sõelal, et liigne vedelik eralduks (siis ei muutu ciabatta väga vesiseks). Haki basiilikulehed ja sega nõrutatud tomatitega. Maitsesta segu tilga oliiviõli, soola ja pipraga. Laota tomatisegu röstitud ciabattale. 

Maitsevõi:
100 g toasooja võid
5-6 päikesekuivatatud tomatit
peotäis basiilikulehti
1 küüslauguküüs
1 tl jahvatatud paprikat
soola


Haki tomatid ja basiilikulehed, riivi küüslauk. Lisa kõik ained toasoojale võile ning sega läbi.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar