Lehed

reede, 1. aprill 2011

Valge šokolaadi kook vaarikatega

Aastast 2004 on minu ja Lennari perel (sh vanavanemad) traditsiooniks kujunenud igal aastal vähemalt korra jõulude ajal kokku saada ja ühe laua taga istuda (õnneks juhtub neid kokku saamisi tavaliselt rohkem aastasse mahtuma kui üks ainus kord). Üldjuhul on toimumiskoht kas Viljandi või Aovere. 2010 jõulude ajal ei õnnestunudki meil kokku saada, kuna mina olin sünnituseks stardivalmis ja ei tahtnud Pärnust eriti kuhugi kaugele sõita ja Lennar oli pidevalt tööl. Nii see asi lükkus aga edasi, kuid märtsi keskel tegime selle asja lõpuks ära. Ühtlasi tähistasime Aleksandra sündi (mõned vanaemad-isad polnud pisikest veel näinudki) ja minu ämma sünnipäeva. Mina tegin selleks puhuks kaasa mõnusa toorjuustukoogi, mis maitses väga hästi. Retsepti leidsin raamatust "100 Kooki 3".  Teen kohe siinsamas enda jaoks mõned muudatused retseptis, kuna retsept nägi ette, et täidisesse lähevad jahvatutud mandlid, mille ma ka lisasin. Kuid minule tundusid nad üleliigsetena. Või siis pigem võiks neid lisada koogipõhjale. Hmm...see ka ju mõte. Pilti kahjuks ei jõudnudki teha, enne sai kook otsa, kui mulle see asi meenus:). Teine kord siis pilt ka.

Vaja läheb:
100 g võid
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
4 dl jahu
(100 g jahvatatud mandleid)

Täidis:
600 g toorjuustu (kasutasin Farmi toorjuustu)
1,5 dl suhkrut
 2 suurt muna
100 g valget šokolaadi
250 g vaarikaid (võib kasutada nii värskeid kui ka külmutatuid - viimasel juhul ei tasuks neid sulatada)

Koogipõhja jaoks vahustasin toasooja või suhkruga. Kloppisin hulka muna, ning lisasin vanillisuhkru ja jahu. (Siinkohal võiks siis lisada ka jahvatatud mandlid). Vooderdasin koogivormi (30x20 cm) küpsetuspaberiga. Muide nägin Lusika saates head nippi, kuidas küpsetuspaberit kergem vormi panna on. See tuleb lihtsalt enne korralikult märjaks teha jooksva kraanivee all ja siis saab sellest mida iganes teha. Surusin taigna vormi põhja ja äärtele ning tõstsin 30 minutiks külmkappi. Siis katsin koogipõhja fooliumiga ja asetasin sellele raskuseks kruubid (loe oad, herned vms). Küpsetasin 180 kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) 10 minutit. Siis eemaldasin fooliumi ja küpsetasin veel 5 minutit.

Sel ajal, kui põhi ahjus oli, valmistasin täidise. Selleks vahustasin toorjuustu suhkruga ning mikserdasin hulka munad. Sulatasin šokolaadi kuumas veevannis ja segasin täidise hulka. Lisasin vaarikad ning segasin väga ettevaatlikult läbi, et marjad ei puruneks (see tegelikult pigem suvel värskete marjade juures oluline). Laotasin taigna ühtlaselt põhjale ning küpsetasin 180 kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) umbes 50-60 minutit kuni kook sai pealt õrnalt kuldne. Lülitasin ahju välja, jätsin selle ukse lahti ning lasin vähemalt tunnikese ahjus jahtuda. Hiljem tõstsin üleöö külmkappi, kuna järgmisel päeval maitseb tavaliselt toorjuustukook paremini.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar