Lehed

kolmapäev, 12. oktoober 2011

Karjala pirukas ja munavõi


Ükspäev meenus mulle, kuidas Silja kergete ja pealtnäha lihtsate liigutustega voltis karjala pirukaid, pistis need ahju, siis kastis neid mu jaoks arusaamatult kuhugi ja siis voila valmis nad olidki. See käis tal nii kergelt ja nagu muuseas. Ja need olid tõeliselt head. Pean tunnistama, et sõin neid tookord esimest korda. Seega tänusõnad Siljale, selle eest, et neid tol päeval tegid:).

Nüüd mitu kuud hiljem tuli taas isu karjala pirukate järele. Väike eeltöö (Nami-Nami foorum, Nami-Nami retsept, samm-sammult valmistamise õpetus Toidutarest, vaatasin ka youyube´st videot voltimisest, kuid enam ei leiagi seda ülesse, kõne Siljale).
Tadahhh...ja saingi hakkama.

25 tk
Taigen:
2 dl külma vett
1 tl soola
140 g rukkijahu
150 g nisujahu

Riisipudrutäidis:
5 dl vett
3 dl pudruriisi
1 l piima
1,5 tl soola
1 tl suhkrut

Alustada võiks riisipudrutäidise valmistamisest, sest täidis peaks olema jahtunud enne pirukapõhjadele laotamist. Sega riis keevasse vette ja keeda umbes 10 minutit. Lisa piim ja lase pudrul veel umbes 30 minutit vaikselt keeda. Vahepeal sega. Maitsesta puder soola ja suhkruga. Tõsta jahtuma.

Taigna jaoks sega vesi, sool ja jahud ühtlaseks taignaks. Vooli sellest vorst ning lõika see 25-ks võrdseks tükiks. Vormi taignast palikesed. Puista tööpinnale rukkijahu, vajuta pallike pätsiks ning rulli jahusel pinnal õhukeseks. Tõsta kõrvale ning puista peale rukkijahu. Seejärel rulli kõik pallikesed lapikuteks põhjadeks ning tõsta üksteise peale (kindlasti puista iga põhja peale rukkijahu, siis ei jää põhjad üksteise külge kinni). Kuni puder jahtub, tuleks põhjad katta kilega, et need ei kuivaks.

Täida piruka põhjad täidisega (paiguta täidis ovaalselt põhja keskele) ning kroogi põhja ääred ülesse. Küpseta pirukaid 250 kraadises ahjus 10-15 (7-8 min pöördõhuta ja ülejäänud aeg ilma pöördõhuta).

Sulata kausis või ja lisa piima (kogus tunde järgi, nii, et pirukat kasta saab). Kasta iga pirukas või-piima segusse ning tõsta kaussi. Kata küpsetuspaberi ja rätikuga.

Karjala pirukas maitseb väga hästi munavõiga. Aga ka ilma selleta on väga maitsev.


Munavõi:
2 kõvaks keedetud muna
50 g toasooja võid
soola (maitse järgi)

Haki muna ning sega võiga. Maitsesta soolaga.

7 kommentaari:

  1. Tean millega mina homme tegelema hakkan;)

    VastaKustuta
  2. Väärt ettevõtmine. Kui ainult see rullimine nii tüütu poleks:D.

    VastaKustuta
  3. Ma ise olen ka varem juba täheldanud, et kahe inimesega on lihtsam neid teha, üks rullib, teine paneb täidist ja kroogib;)

    VastaKustuta
  4. Jah, see oleks oluliselt mõnusam tegemise variant:). Kuidas välja tulid?

    VastaKustuta
  5. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  6. Liiga head:D, nüüd peab vaatama kuidas need sügavkülma mahutada, siis jätkub kauemaks;)

    VastaKustuta