Lehed

pühapäev, 12. september 2010

Marineeritud seened

Käisime üks päev Kätlini ja lastega seenel. Tuhin oli suur igatahes (viimane kord käisin seenel nii umbes täpselt 2003 aastal) vaatamata sellele, et ega ma seeni ju ei tunne - see polegi oluline, kui kaasas on Kätlin, kes neid tunneb:D. Kahjuks õnnestus meil leida suht kõige ebaõnnestunumad metsad ja ei näinud me seda selle aastast seeneuputust. Aga sellegi poolest saime 3 tunniga mõned seened, millest sai täpselt ühe kastme ning 3 purki marineeritud seeni. Viimaste tegemisega puutusin ma kokku esmakordselt. Võtsin siis neti lahti ja hakkasin otsima igasuguseid variante marinaadidest ja muudest vajalikest nippidest. Paralleelselt helistasin ka emale, kes andis omakorda vanaema nippe mulle edasi:) Keeruline värk igatahes. Lõpuks siis sain tulemuseks järgmise marinaadi ja valmistamisõpetuse. (PS! Ühe purgi tegin juba lahti ja esimese korra kohta väga head seened - järgmine kord lisan sortsu vähem äädikat - retseptis juba vähendatud kogus kirjas) 

Marinaad 1 liitri vee kohta:
3 spl jämesoola
7 spl suhkrut
1 sibul rõngastena
1 porgand viiludena (poolpehmena)
5 tera pipart
2 vürtsi
5 nelki
1 loorberileht
2 spl 30% äädikat

Puhastasin ja kupatasin seened.
*Keetsin puhastatud seened suures koguses vees, millele lisasin mõned teelusikatäied soola, kuni kibe maitse kaob ja kõik seened vajuvad põhja. Vahepeal riisusin ka peale tekkinud vahu ära. See kõik võttis aega nii umbes 20-30 minutit. Seejärel nõrutasin seened ning valasin üle külma veega.


Vahepeal keetsin porgandirõngaid veidi, et need poolpehmed oleksid.

Panin vee koos soola ja suhkruga 3 minutiks keema ning seejärel lisasin ülekäänud ained ning keetsin veel 7 minutit. Kui vahepeal tekib veel vahtu, siis see tuleks ära riisuda. Seejärel lisasin marinaadile äädika ja seened ning keetsin veel umbes 10 minutit.

Panin kuumalt ettevalmistatud purkidesse.
*Pesin purgid korralikult puhtaks ning enne seente purki panekut tõstsin puhtad purgid kaheks minutiks kõige kuumemal režiimil mikrosse. Samal ajal panin kaaned keevasse vette ja keetsin ka nii umbes 2 minutit.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar