Lehed

laupäev, 19. detsember 2009

Lahtine kartulipirukas aka Talupoja kartulipirukas


Olen seda retsepti juba mitmeid kordi piilunud, kuid kuidagi pole mahti olnud seda teha. Üks päev sattusin taas selle retsepti otsa Kokkama blogis. Avastasin ka, et see retsept on jõudnud ka Selveri uude kalendrisse jaanuari esindama (seal on täidiseks singitükid). Originaalis on piruka täidiseks tuunikala, kuid kuna Inessa kala ei söö, asendasin selle hakklihaga. Tulemus oli täitsa hea.

Põhi:
180 g nisujahu (või 120 g nisujahu ja 50 g rukkijahu)
1 tl küpsetuspulbrit
125 g võid
3-4 sl külma vett

Täidis:
8 keskmist kartulit
1 spl võid
1 dl kuuma piima
300 g hakkliha
soola, maitseaineid

Kate:
150 g riivitud juustu
1 muna
100 g hapukoort

Põhja jaoks sega jahu ja küpsetuspulber omavahel. Haki juurde või ja näpi purutaoliseks massiks. Lisa vett ning töötle ühtlaseks taignaks. Suru taigen võitatud ümmargusse 24 cm läbimõõduga pirukavormi ja eleküpseta 175 kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) 10 minutit.

Täidise jaoks keeda kartulid, tambi pudrunuiaga puruks, lisa võid, soola ja piima. Mikserda veel läbi, et oleks õhulisem.

Pruunista pannil hakkliha ning lisa erinevaid maitseaineid astavalt maitsele.

Laota hakkliha eelküpsetatud põhjale ning kata kartulipudruga. Seejärel puista üle riivjuustuga. Klopi muna hapukoorega läbi ning vala juustukiht sellega üle.

Küpseta 175 kraadi juures (pöördõhuta) umbes 30 minutit. (Pöördõhuga küpsetades küpseb liiga kiirelt pealt pruuniks, nagu pildiltki näha).

Serveeri värske salatiga või ka lihtsalt hapukoorega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar