Lehed

pühapäev, 8. november 2009

Leivategu


Mäletan, kui ühel suvisel koolitusel keegi ütles: "kui sa ise leiba kodus ei tee, siis sind pole olemas". Siis oli nalja kui palju selle peale. Aga no jah, see selleks...

Mõni nädal tagasi käisin Laura juures tema koduleiba mekkimas. Ma ei saanud lihaleiba süües lihtsalt pidama. See oli lihtsalt nii hea. Kuulasin tema leivateo jutte ja minus tärkas ka tahtmine ise proovida. Hiljem kolasin kodus netiavarustes ja leidsin palju mõtteid leiva tegemiseks, kuid algselt tundus see niiii keeruline. Aga selle nädala alguses hakkasin ennast nö ette valmistama.

Kogu selle asja jaoks on vaja:

Juuretis
rukkileiba
õunamahla

Eeltaigen

2 pätsi jaoks umbes 0,7 l vett (käesooja)
rukkijahu

Leivataigen

rukkijahu
(lisasin peotäie nisujahu)
mett või 1,5 dl suhkrut
4 tl soola
lisandeid vastavalt soovile ja isule

Nädala alguspäevil varustasin end vormidega, kuna need mul puudusid. Kuna mul juuretist polnud, panin selle neljapäeva õhtul ise hakkama.

Juuretis: Võtsin 3 viilu Fazeri (juuretisel valminud) rukkileiba ja valasin üle koduse õunamahlaga. Panin kaanega karbi sooja kohta käärima.

Ja oi seda elevust. Reedel ostsin ühe pätsi jaoks seemneid ja jõhvikaid. Laupäeval ostsin Ragne blogis soovitatud viie päeva suitsuliha. Ja elevus aina kasvas. Juuretis oli järgmiseks päevaks igatahes mõnusalt vahune ja kaljase lõhnaga. Veel nipid Lauralt ja tegudele.

Eeltaigen: Õhtu enne küpsetama asumist valmistasin eeltaigna, mis jäi selline keefiri laadne ja panin selle sooja teki sisse radika lähedusse. Paari tunni pärast oli kauss ääreni vahune:).

Oh seda rõõmu magama minnes. Hommikul siis elevus jätkus. Tegin kahe pätsi jagu taigent. Üks lihaleib ja teine magusama poolne seemnete ja jõhvikate-rosinatega.

Taigen: Lisasin eeltaignale soola ja mett ning segasin selle läbi. Siis jaotasin eeltaigna kaheks ja ühele lisasin suitsuliha (algselt plaanisin lisada ka sibulat, kuid esimesel korral ei tahtnud riskida, kuna Lennar ju ei söö seda aga reklaami tahaks ju ilusat teha, et ta ka hindaks leiba - igatahes järgmine kord panen sibula kaaa) ning teisele seemned jm. Siis lisasin jahud, et moodustuks selline paks pudrulaadne taigen. Panin taigna võitatud vormidesse ja rätiku alla kerkima. Umbes 1,5 tunni pärast olid vormid peaaegu täis kerkinud.


Küpsetasin 5 minutit 250 kraadi juures ja ülejäänud tund aega 200 kraadises ahjus (pöördõhuga). Ahju panin ka veega anuma ning mõned korrad ka pintseldasin veega leiba, et koorik ei tuleks liiga kõva.
Seejärel keerasin vormid tagurpidi ning võtsin leiva välja. Määrisin võiga pealt kokku ja pakkisin leiva küpsetuspaberisse ja tagasi vormi järelküpsema.
Väga mõnus jäi. Ja no maitse on lihtsalt taevalik - kõike oli parasjagu. Ja no ei saa pidama...ikka käin leiva ümber ja lõikan aga tükikesi nosamiseks...:) Olen igati rahul esimese korra üle. Kindlasti lähevad lähiajal uued leivad ahju...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar